آخرین اخبار
کد مطلب: 102302
افخم در نشست خبري:
فعلا تمديد مذاکرات مطرح نيست/طرح هسته‌اي مجلس را مفيد نمي‌دانستيم
تاریخ انتشار : 1394/04/03 15:34:16
نمایش : 1526
سخنگوي وزارت امور خارجه گفت: ما ديدگاه هاي خود را اعلام کرديم و طرح هسته اي مجلس را مفيد نمي دانستيم،اما اين رأي مجلس است که در صورت تائيد از سوي شوراي نگهبان براي همه لازم الاجراست.
به گزارش  سلام لردگان؛‌ ، مرضيه افخم، سخنگوي وزارت امور خارجه در نشست خبري که صبح امروز برگزار شد، در پاسخ به سوالي در خصوص فرمايشات شب گذشته مقام معظم رهبري در خصوص لغو تحريم ها در روز توافق اظهار کرد: ما از حمايت هاي رهبر معظم انقلاب از تيم مذاکره‌کننده تشکر مي کنيم؛ چراکه پشتوانه سياست خارجه ايران حمايت، رهنمودهاي ايشان و ملت ايران است که بسيار براي ما گرانبها است.

وي افزود: موضوع روند لغو تحريم ها تحت مذاکره است و اجازه بدهيد روند مذاکرات که امروز بسيار فشرده و در مرحله سختي است، دنبال شود و کارشناسان گفتگوهاي خود را ادامه دهند.

افخم تاکيد کرد: در عين حال خطوط قرمز مقام معظم رهبري کاملا کمک کننده و روشن کننده است و تيم هسته اي بر همين مسير حرکت مي‌کند.

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالي درباره نظر وزارت خارجه در خصوص طرح مجلس شوراي اسلامي مبني بر الزام دولت بر حفظ حقوق هسته‌اي که روز گذشته کليات آن به تصويب رسيد،  گفت: با احترام به نظر مجلس ما طي مکاتبه ها و همچنين شفاها ديدگاه‌هاي خود را به مجلس محترم اعلام کرديم و فکر مي‌کنيم با توجه به جايگاه مجلس شوراي اسلامي خوب بود ملاحظات تيم هسته‌اي در نظر گرفته مي شد، اما بايد به هر حال مراحل قانوني پيش برود تا ما نظر خود را اعلام کنيم.

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به اين سوال که معاون پارلماني رئيس جمهور اين طرح را مغاير اصل ۱۷۶ قانون اساسي دانسته است، آيا وزارت امور خارجه نيز چنين ديدگاهي را دارد يا خير؟  خاطرنشان کرد: ما ديدگاه هاي خود را اعلام کرديم و اين طرح را مفيد نمي دانستيم، اما اين رأي مجلس است که در صورت تصويب نهايي و تاييد آن از سوي شوراي محترم نگهبان قانوني خواهد بود که همه بايد از آن تبعيت کنيم.

وي با اشاره به ديدگاه هاي وزارت امور خارجه در خصوص اين طرح تصريح کرد: اجازه بدهيد چون اين طرح مصوب شده است ديگر به نظرات گذشته ورود نکنيم.

هنوز زمان سفر وزراي خارجه به وين قطعي نيست

افخم در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آقاي ظريف چه زماني به تيم مذاکره‌کننده هسته‌اي خواهند پيوست، اظهار کرد: امروز کار کارشناسان ادامه دارد و مذاکرات براي نهايي کردن متن توافق و کار بر روي نقاط اختلافي انجام مي شود و هنوز زمان قطعي در خصوص حضور وزراي خارجه در مذاکرات مشخص نيست و منوط به آن است که کارشناسان کار را به چه مرحله اي برسانند. البته اين اقدامات بايد قبل از موعد مقرر انجام شود که در پي آن وزرا در وين حضور پيدا خواهند کرد.

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به اين سوال که آيا امکان تمديد مذاکرات وجود دارد يا خير؟  خاطرنشان کرد: اين امر پيش بيني نمي‌شود و بايد صبر کنيم مذاکرات به سطح وزرا برسد تا آنها موضوعات متن نهايي را بحث کنند و اينکه تا موعد مقرر هيچ اقدامي انجام نمي‌شود و هيچ توافقي صورت نخواهد گرفت، اينطور نيست. ما توافق خوب را مي خواهيم و خود را در چارچوب زمان قرار نمي دهيم.

وي تاکيد کرد: برخي احتمال تمديد مذاکرات را داده اند، اما ممکن است تا قبل از موعد مقرر امکان دسترسي به توافق وجود داشته باشد.

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به اين سئوال که آيا طرح مجلس مبني بر الزام دولت بر حفظ حقوق هسته‌اي به مذاکرات کمک مي‌کند يا خير؟ گفت: در اينکه همه نهادهاي کشور تلاش مي‌کنند بهترين نتيجه براي مذاکرات حاصل شود، ترديدي نيست و جايگاه مجلس هم روشن است و نمايندگان ملت همواره بنا بر مصالح و منافع کشور تصميم مي‌گيرند.

افخم افزود: اين طرح بر همين اساس تنظيم شده است، اما زوايايي داشت و تيم هسته‌اي نسبت به آن داراي ديدگاه‌هايي بود که اميدواريم آنچه که براي کشور حاصل مي‌شود، بر اساس منافع ملي باشد.

وي در پاسخ به سئوال ديگري در خصوص اينکه نگارش پيش‌نويس متن توافق تا به امروز چقدر پيشرفت داشته است؟ تاکيد کرد: اينکه مذاکرات تا چه اندازه پيش رفته است، بر اساس عدد و رقم نمي‌توان گفت و ديگر امروز کسي با عدد و رقم در اين رابطه صحبت نمي‌کند. مسير رو به جلو است، گرچه کند پيش مي‌رود و همه تلاش مي‌کنند که پيشرفت صورت گيرد.

سخنگوي وزارت امور خارجه افزود: امروز کار حساسيت ويژه‌اي پيدا کرده است و مذاکرات کاملاً حرفه‌اي در حال انجام است.

منافع جناحي فداي منافع ملي شود

افخم در پاسخ به سئوال ديگري که واکنش وزارت خارجه در خصوص تجمعات منتقدين توافق هسته‌اي و همچنين شعارهايي که در مراسم تشييع شهدا عليه مذاکرات داده شد، چيست؟ تصريح کرد: ما حتي از گروه‌هايي که خواستار تجمع براي حمايت از توافق هسته‌اي بودند، درخواست کرديم که اين کار را انجام ندهند و اجازه بدهند مذاکرات در مسير خود پيش برود؛ يعني نسبت به هواداران توافق نيز ملاحظاتي را داشتيم تا اين مساله معطوف به جناح‌بندي‌هاي سياسي نشود.

وي با بيان اينکه مراسم تشييع شهدا که سمبل مقاومت و ايثار بودند، از سوي برخي افراد مورد سوء استفاده قرار گرفت، گفت: اقدام عده‌اي در مراسم تشييع شهدا به مذاق هيچ‌کسي خوش نيامد، چرا که به هر حال مساله هسته‌اي، يک مساله ملي است و هر قدر ملي نگاه شود، تحقق منافع ملي را در پي دارد؛ چرا که نگاه سياسي، کمک‌‌کننده نيست.

سخنگوي وزارت امور خارجه افزود: اين موضوع بايد تمريني باشد که منافع جناحي فداي منافع ملي شود.

کشورهاي جهان بايد به توافق احتمالي احترام بگذارند

افخم در پاسخ به سئوالي مبني بر اينکه تاکنون به توافقي در مذاکرات هسته‌اي رسيده‌ايد يا خير؟ گفت: ما هنوز به هيچ توافقي نرسيديم و همه کشورهاي جهان توقع دارند اين مساله در مسير سياسي به خوبي حل شود و اميدواريم در گروي يک توافق احتمالي، ايران جايگاه شايسته خود را در منطقه پيدا کند تا ما بتوانيم با کشورهاي جهان همکاري داشته باشيم.

وي افزود: بنابراين اگر توافق انجام شود، کشورهاي جهان بايد به اين توافق احترام بگذارند، زيرا احترام به توافق، احترام به نظر جامعه جهاني است.

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سئوالي مبني بر اينکه تاثير توافق احتمالي هسته‌اي و روابط ايران و آمريکا در سياست‌هاي منطقه‌اي چه خواهد بود؟ گفت: توافق احتمالي بين ايران و ۱+۵ است و بحث دوجانبه‌اي بين ايران و کشور ديگري مطرح نيست و موضوع توافق تنها بر مساله هسته‌اي متکي است.

وي افزود: در عين حال چشم‌اندازي را براي فضاي هر چه بهتر همکاري‌ها در عرصه‌هاي مختلف مي‌بينيم که با رفع تحريم‌هاي ظالمانه، امکان تعامل و همکاري براي ايجاد ساز و کارهاي اقتصادي فراهم خواهد شد.

افخم تاکيد کرد: توافق احتمالي به هيچ وجه به معناي امکان تعامل دو جانبه ايران و آمريکا نيست.

بخشي از نظراتمان متفاوت از مجلس است

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به اين سئوال که اگر مصوبه اخير مجلس توسط شوراي نگهبان به تصويب برسد، مي‌تواند مسير مذاکرات را تغيير دهد، اظهار کرد: فرمايشات روز گذشته رهبر معظم انقلاب که تعيين خطوط قرمز در مذاکرات بود، بسيار روشن، دقيق و قابل تفکيک است و تيم هسته‌اي همواره بر اساس رهنمودهاي ايشان، کار را دنبال کرده است و مي‌کند.

وي افزود: ملاک کار تا به امروز فرمايشات رهبري بوده است، اما ممکن است يک تبايني با بخشي از مصوبه مجلس نداشته باشد اما ما ديدگاه‌هاي خود را در اين خصوص اعلام کرديم که بخشي از نظراتمان متفاوت از مجلس محترم بود، اما وظيفه ما صرفاً اعلام ديدگاه‌هايمان بود.

افخم گفت: اگر اين مصوبه تبديل به قانون شود، همه تابع آن هستيم و به عنوان قانون بايد اجرايي و دنبال شود.

واکنش به سفر فابيوس به سرزمين هاي اشغالي

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به اين سئوال که واکنش شما به اظهارات وزير امور خارجه فرانسه و سفر وي به اسرائيل و ارائه گزارش لحظه به لحظه از مذاکرات به سران صهيونيست چيست؟ گفت: اين امر جديدي نيست، چرا که مناسبات فرانسه و رژيم صهيونيستي همواره اين گونه بوده است و حتي هيات‌هاي ديگري در ادوار گذشته مذاکرات پس از نشست‌ها بلافاصله به اسرائيل سفر مي‌کردند و گزارش مي‌دادند.

وي تاکيد کرد: اميدواريم کشورها کاملا مستقل و بر اساس مصالح و منافع خودشان عمل کنند و هيچ تاثيرپذيري از طرف‌هاي ثالث شکل نگيرد. اين خواسته ما بوده است و بارها نيز اعلام کرديم و آنچه براي ما مهم است، اين است که چنين تماس‌ها و ارتباطاتي در مسير مذاکره تاثير منفي بر جاي نگذارد.

تمرکز مذاکرات بر کاهش پرانتزهاي متن توافق

افخم در پاسخ به سئوال ديگري مبني بر اينکه امروز نقاط سخت و پر چالش در مذاکرات چيست؟ تاکيد کرد: هر چه در مذاکرات پيش مي‌رويم، پرانتزها که موضوعات اختلافي است و قسمت سخت مذاکرات هم همين بحث‌ها است و پيش‌بيني هم مي‌شد که چنين موضوعاتي در اين روزها مطرح شود، بيشتر مورد بررسي قرار مي‌گيرد.

سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اينکه جزئيات، جزئياتي نيست که در اين جلسه بخواهيم کامل شرح دهيم، گفت: موضوعات مختلفي مورد بررسي قرار گرفت، از جمله بحث تنظيم قطعنامه و همزماني لغو تحريم‌ها با اجراي توافق که ما همواره نخواستيم از اين تريبون جزئيات را اعلام کنيم.

کشورهاي اروپايي داراي موارد نقض حقوق بشر هستند

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به اين سوال که واکنش شما به گزارش حقوق بشري اخير اتحاديه اروپا که در مورد ايران صادر شده است، چيست؟، گفت: ما اين گزارش را رد مي کنيم و در عين حال از مقامات اتحاديه اروپا مي خواهيم رويکردي واقع بينانه تر و منطقي‌تر را در پيش بگيرند.

وي افزود: اين گزارش جهت‌دار، يکطرفه و حاوي داده هاي ناصحيح است و يک کشور و يک مجموعه نبايد تصور کند صلاحيت ارزيابي شرايط حقوق بشري را دارد و اين صلاحيت را ويژه خود قرار دهد و به واسطه آن بخواهد در مسائل داخلي کشورها دخالت کند.

افخم با بيان اينکه مسائل حقوق بشري بايد کاملا بي طرفانه مطرح شود، گفت: حتي کشورهاي اروپايي داراي موارد نقض حقوق بشر هستند و لذا اين مباحث مباحثي است که مطرح مي شود و بايد عادلانه و واقع بينانه نسبت به اوضاع حقوق بشر در ايران مطرح شود و بايد مقامات اروپايي منطقي تر نسبت به تحولات ايران نگاه کنند.

مذاکرات براي تحويل اس ۳۰۰ ادامه دارد

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالي در خصوص موضوع تحويل سامانه S۳۰۰ به ايران گفت: مذاکرات براي تحويل اين سامانه در جريان است و اين مذاکرات بر اساس قرارداد و شکاياتي که ايران کرده است، دنبال مي شود و اجازه بدهيد کارشناسان در اين خصوص کار خود را ادامه بدهند و در نهايت اطلاع رساني شود.

همکاري ايران، عراق و سوريه براي کشورهاي منطقه الگو شود

وي با اشاره به اجلاس مشترک وزراي خارجه ايران، عراق و سوريه که قرار است هفته آينده در بغداد برگزار شود، گفت: همکاري هاي بين اين سه کشور همواره وجود داشته و ساز و کارهايي تنظيم شده که بخشي از آن تاکنون فرصت اجرايي پيدا نکرده که يکي از آن موارد برگزاري اجلاس مشترک است که در بحث مبارزه با تروريسم و افزايش همکاري ها انجام خواهد شد.

افخم افزود: همکاري هاي سه کشور ايران، سوريه و عراق براي تامين امنيت منطقه و مبارزه با تروريسم کمککننده است و ساز و کارهاي اين همکاري سه جانبه بايد تنظيم و براي کشورهاي منطقه تبديل به يک الگو شود.

حکم نهايي ماموران خاطي سعودي بايد از طرق رسمي اعلام مي شود

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالي در خصوص اينکه پرونده خاطيان حادثه فرودگاه جده و پيگيري هاي وزارت امور خارجه در اين زمينه به کجا رسيده است، گفت: تاکنون دو جلسه براي رسيدگي و محاکمه خاطيان اين حادثه برگزار شده است و دادستان خواهان اشد مجازات براي آنها بود.

وي با بيان اينکه طبق گزارشي که از سرکنسول ايران در عربستان گرفتيم، هنوز رأي نهايي براي متهمين حادثه فرودگاه جده صادر نشده است، خاطرنشان کرد: جمهوري اسلامي خواسته خود را در اين رابطه اعلام کرده است و خواستار اشد مجازات براي متهمين اين حادثه است.

افخم ادامه داد: بايد اعلام کنم حکم نهايي صرفا از طرق رسمي اعلام مي شود و گمانه‌زني‌هاي رسانه اي ملاک و مدنظر ما نيست.

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال ديگري در خصوص اينکه واکنش ايران به اسناد منتشر شده ويکي ليکس در خصوص اقدامات عربستان عليه ايران چيست؟، توضيح داد: ما اين اسناد و اخبار مربوط به آن را دريافت کرديم که بايد اسنادي که در آن از ايران نام برده شده است را بررسي کنيم که ارزيابي آنها زمان‌بر خواهد بود.

مجامع بين المللي به درخواست هاي فلسطينيان توجه کنند

وي در پاسخ به اين سوال که کميته حقيقت ياب حقوق بشر سازمان ملل گزارشي را در خصوص جنگ غزه منتشر کرده و جنبش حماس و رژيم صهيونيستي را به ارتکاب جنايت محکوم ساخته و نظر وزارت امور خارجه در اين رابطه چيست؟، اظهار کرد: حمله وحشيانه رژيم صهيونيستي و غزه و محاصره اين شهر جنايتي بود که کشورهاي حامي اسرائيل نيز نتوانستند آن را کتمان کنند.

افخم افزود: حمله به مناطق مسکوني و غيرنظامي و شهادت زنان و کودکان از جمله مسائلي بود که در خبرها ارائه مي شد و ابعاد اين جنايت بسيار وسيع بود.

سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اينکه اقدام کميته حقوق بشر سازمان ملل يک گام بسيار اوليه براي رسيدگي به اين موضوع بود، گفت: رگه هايي از واقعيت در اين گزارش ديده مي شود که اميدواريم چشم جهانيان از جنايات اسرائيل باز شود و فرصت‌هايي براي فلسطينيان برقرار شود تا بتوانند در مجامع بين المللي خواستار مجازات صهيونيست ها شوند.

وي تاکيد کرد: ما اميدواريم مجامع بين المللي به درخواست هاي فلسطينيان در خصوص مناطق اشغالي توجه کنند و گزارش هايي اين چنين بايد بيشتر منتشر شود تا مردم فلسطين به حقوق حقه خود دست پيدا کنند.

افخم در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينکه روابط ايران و انگليس و روند بازگشايي سفارت انگليس در تهران به کجا رسيده است و در چه مرحله‌اي قرار دارد، گفت: مذاکرات همچنان ادامه دارد و ما هنوز تحولي در حوزه روابط بين دو کشور نداريم، اما اگر مرحله تعيين کننده‌اي صورت گيرد، اعلام خواهيم کرد.

حمله به مردم بي‌دفاع يمن هرگز پذيرفتني نيست

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالي در خصوص حوادث يمن و گفتگوهاي طرف هاي يمني و ديگر کشورها در مذاکرات ژنو اظهار کرد: در اينکه بحث يمن بايد از طريق سياسي پيگيري و حل شود، ترديدي نيست و هيچ راه حلي ندارد. مساله يمن از طريق ساز و کارهاي سياسي قابل حل است و در عين حال علي رغم اينکه مذاکرات ژنو نتيجه اي را در بر نداشت، اما ما خواهان ادامه تلاش ها براي گفتگوهاي بعدي هستيم و در اين راستا گفتگوهايي را با معاون دبيرکل سازمان ملل داشتيم.

وي افزود: بايد طرف ها به ادامه گفتگو تشويق شوند و اگر مرحله اي از مذاکرات نتيجه اي نداشته است، بايد کار ادامه پيدا کند.

افخم ادامه داد: متاسفانه به درخواست هاي توقف حملات به مردم يمن بي‌توجهي شد و انتظار مي رفت در ماه مبارک رمضان حملات متوقف گردد.

سخنگوي وزارت امور خارجه تاکيد کرد: آتش بس در ايام روزه داري ماه مبارک رمضان مي توانست نشانه مثبت و حسن نيتي باشد براي اينکه بتوان فضاي گفتگوهاي سياسي را فراهم کرد و ما همچنان اميدواريم که آتش بس در يمن متوقف شود؛ چراکه حمله به مردم بي‌دفاع يمن هرگز پذيرفتني نيست.

وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا قرار است در اجلاس مشترک وزراي خارجه ايران، سوريه و عراق پيماني امنيتي منعقد شود يا خير گفت: اينکه وزراي سه کشور در اجلاس مشترک تصميماتي را بگيرند کاملا ارزشمند است و فرصتي براي همکاري، هماهنگي و گفتگو و همچنين افزايش ظرفيت ها جهت حل مشکلات منطقه اي است.

وي با بيان اينکه برخي از ابعاد توافقاتي که در سطح منطقه صورت گرفته تاکنون انجام نشده است و اميدواريم شکل اجرايي به خود بگيرد گفت: امروز درصدد هستيم ابعادي از توافقات که انجام نشده است اجرا گردد که نشست سه جانبه وزراي خارجه ايران، سوريه و عراق گامي در اين مسير تحقق يک تحول بزرگ است.

مذاکره ايران با طالبان اصلا مطرح نيست

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به اين سوال که اخيرا برخي از نمايندگان پارلمان افغانستان با انتقاد از ايران جمهوري اسلامي را متهم به مذاکره با طالبان کرده اند و نظر وزارت امور خارجه در اين رابطه چيست گفت: مواضع اصولي ما همواره اين بوده است که گروه هاي تروريستي را محکوم کرديم و گفتگو با گروه هاي تروريستي تعارضي با اين مسئله است.

وي افزود: در برخي از محافل رسانه اي اخباري مبني بر گفتگوي ايران با طالبان آمد که تاييد نشد و مصاحبه سفير ما در کابل با روزنامه وال استريت ژورنال دقيقا اشاره به همين داشته است که چنين بحثي اصلا مطرح نيست.

سخنگوي وزارت امور خارجه افزود: ما خواهان صلح و توسعه در کشور افغانستان هستيم و معتقديم دولت وحدت ملي در افغانستان توان اين را دارد که از موانع پيش رو که بخشي از آن فعاليت گروه هاي خشونت طلب است، عبور کند.

وي تصريح کرد: جمهوري اسلامي ايران بارها اعلام کرده که آماده است از دولت افغانستان براي عبور از اين موانع سخت حمايت کند و روند صلح و توسعه را در پيش گيرد. مواضع اصولي ما نسبت به گروه هاي تروريستي روشن است و اگر گاهي اوقات موضوعاتي را مطرح مي کنند در واقع سوء استفاده از شرايط منطقه است و صحت ندارد.

بازگرداندن اجباري پناهجويان به کشور در دستور کار ما نيست

سخنگوي وزارت امور خارجه در پايان در پاسخ به سوالي درخصوص مسئله پناهجويان ايراني در استراليا گفت: مقام کنسولي ما اعلام کرده که هيچ توافقي براي بازگرداندن اجباري پناهجويان صورت نگرفته است.

وي افزود: گفتگوهاي کنسولي ايران با استراليا شروع شده است و هياتي از معاونت کنسولي وزارت امور خارجه به استراليا سفر کرده است و هياتي هم از استراليا به ايران سفر کرد اگرچه موضوع سفر آنها مسئله پناهجويان نبود و ابعاد مختلف روابط دوجانبه در اين سفر مطرح شد.

سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اينکه در حاشيه اين سفر درخصوص بحث پناهجويان مسائلي مطرح شد، گفت: اراده ما بر اين است که به اين موضوع رسيدگي کنيم اما رسيدگي که مطابق با قوانين باشد چراکه هيچ ايراني را نمي توانيم مجبور کنيم که محل زندگي خود را به خواست ما انتخاب بکند و بازگرداندن اجباري پناهجويان به کشور در دستور کار ما نيست اما ما اعلام کرديم آماده ايم در اين زمينه با احترام به حقوق پناهجويان ايراني همکاري بکنيم و راهکارهايي در اين زمينه بيابيم چراکه ما اين موضوع را در نظر گرفتيم که پناهجويان ايراني اين تصميم را براي خود گرفته اند که محل زندگي شان را در هر نقطه اي که مي خواهند داشته باشند.

منبع:خبرنگار مهر
پايان خبر/630 ل

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس